bed

Dekbed

Een nieuw dekbed uitkiezen? Zo doe je dat!

Na het matras is het dekbed vermoedelijk het belangrijkste onderdeel van je bed. Dit dekbed heeft namelijk een grote invloed op de mate van comfort die je ervaart tijdens het slapen. Idealiter slaap je natuurlijk onder een dekbed dat precies warm genoeg aanvoelt en exact de juiste mate van ventilatie biedt. Voor elke persoon kan het echter fors verschillen welk exemplaar dan wel het ideale is. Hoe dan ook, als je wilt weten op basis van welke factoren je een nieuw aan te schaffen dekbed eigenlijk dient te selecteren, lees dan zeker ook even het restant van dit artikel. 

Bepaal de afmetingen

Voordat je overgaat op interessante thema’s zoals de dikte en het materiaal zul je eerst vast moeten stellen welke afmetingen je dekbed eigenlijk moet hebben. Hierbij is het misschien verleidelijk om een exemplaar te nemen dat dezelfde maat heeft als je bedframe en je matras. Dit is echter niet aan te raden. Een dekbed met dezelfde afmetingen als je matras zorgt er namelijk voor dat het dekbed precies over het matras heen past en dus niet uitsteekt aan de zijkanten. Aangezien in de nacht vaak het een en ander beweegt in bed kan het dan zeer snel gebeuren dat je op een gegeven moment plotseling onbedekt bent. Je zult dan wakker worden omdat je het op een bepaald ogenblik koud krijgt. 

Bij een dekbed dat aan de beide zijkanten zo’n twintig centimeter uitsteekt heb je dit probleem niet of nauwelijks. Sowieso is het aan te raden deze strategie te hanteren als je het in bed graag warm hebt en houdt. Gaat het in jouw situatie om een tweepersoonsbed waar je ook daadwerkelijk met twee mensen in ligt? Ook dan is het aan te bevelen een dekbed te nemen dat groter is dan het matras. Zo ligt de ene persoon ‘s nachts niet opeens onbedekt zodra de ander het dekbed onbewust even naar zichzelf toe trekt.

Dekbed

Maak een beslissing over de warmteklasse

Na het bepalen van de gewenste afmetingen kun je echt gericht op zoek gaan naar het dekbed dat het best bij je past. Het is dan aan te raden eerst te bepalen welke warmteklasse je nodig hebt. Dikwijls geldt bij dekbedden namelijk dat deze in vier warmteklassen beschikbaar zijn. 

Dekbedden van de twee middelste klassen vormen de beste opties als je er de voorkeur aan geeft één dekbed te hebben die je praktisch het hele jaar kunt gebruiken. Deze oplossing volstaat als je ermee kunt leven tijdens warme zomernachten onder een los laken of dekbedovertrek te liggen, terwijl je in de winter misschien een extra deken over je dekbed heen legt. 

Heb je echter de behoefte aan het maximale comfort op elk moment, dan is het beter om uit elke warmteklasse één dekbed aan te schaffen. Zodoende zou je dus ook in het bezit zijn van een exemplaar dat je als uitgesproken winterdekbed kunt zien en van een heel dunne variant dat als zomerdekbed optreedt.

Verder is het handig om te weten dat er niet alleen losse dekbedden uit deze vier warmteklassen beschikbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook besluiten een zogeheten vierseizoenendekbed te nemen. Dit dekbed bestaat meestal uit twee delen. Gebruik je die delen tegelijkertijd, dan heb je een winterdekbed. Evenwel kun je de beide delen ook los gebruiken. Aangezien het ene deel hierbij dunner is dan het andere deel beschik je in feite over drie dekbedden waarmee je op vrijwel elke situatie bent voorbereid.

Vulling

Niet alleen de dikte van het dekbed is belangrijk voor de mate van warmte en comfort, ook de vulling speelt hierbij een grote rol. De dekbedvullingen die het vaakst voorkomen zijn wol, dons en synthetisch materiaal. Als je een natuurlijk product prefereert, dan kom je bij wol of dons terecht. Wol is hierbij een goede vochtregulator, terwijl het wat lichtere dons juist ventilatie als sterkste punt biedt. Synthetische dekbedden zijn verder ideaal voor mensen die kampen met een huisstofmijtallergie en/of mensen die een prijs- en onderhoudsvriendelijk product wensen.

Ga voor ruime schoonmaakopties

Tenslotte is het aan te bevelen de manieren te bestuderen waarop je de beschikbare dekbedden kunt wassen. Een dekbed wassen is namelijk geen sinecure, zeker als je dit niet gewoon in de wasmachine kunt doen. Idealiter schaf je dan ook een dekbed aan dat je in de wasmachine kunt doen én dat je kunt wassen op zestig graden. Wassen op een dusdanig hoge temperatuur is uit hygiënisch oogpunt namelijk erg belangrijk. Dit geldt zelfs meer dan gemiddeld als je een huisstofmijtallergie hebt.