Waarom eerste hulp voor kinderen anders is als bij volwassenen

Kinderen lopen een grote kans op ongelukken. De cursus eerste hulp bij ongelukken voor volwassenen is echter niet voldoende geschikt voor kinderen. Heb jij alleen een cursus voor het toedienen van eerste hulp aan volwassenen gevolgd of heb je nog helemaal geen cursus gevolgd, werk je bijvoorbeeld in het basisonderwijs of als activiteitenbegeleider en/of heb je zelf een baby, dreumes, kleuter of schoolkind dan is het dus raadzaam om een speciale cursus te volgen voor het geven van EHBO aan kinderen.

Speciale aandacht voor situaties kinderen

Tijdens deze cursus worden er verwondingen behandeld die ook bij volwassenen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan verwondingen, ademhalingsproblemen, problemen met de bloedsomloop, slagaderlijke bloedingen, botbreuken, brandwonden, bevriezing, kneuzingen en verstuikingen, letsel door elektriciteit, epileptische aanvallen en bewustzijnsvermindering door hitte, shock, hersenletsel, suikerziekte, koorts of flauwte. Maar er wordt ook aandacht besteed aan ongevallen die meer voorkomen bij kinderen zoals een tand door de lip. Voor de praktijkoefeningen worden speciale oefenpoppen in de vorm van kinderen in plaats van volwassenen gebruikt.

Met of zonder certificaat

Er zijn trainingen met of zonder certificaat. Een certificaat is verplicht voor gastouders en ook voor docenten, mensen die werkzaam zijn in de kinderopvang of als oppas of mensen die een ander beroep hebben waarin ze werken met kinderen is deze handig voor bijvoorbeeld op het CV. Een cursus bedrijfshulpverlening is immers niet toereikend als kennis van eerste hulp bij verwondingen. Het certificaat moet wel elke twee jaar worden verlengd door middel van een herhalingscursus. Maar dat is het zeker waard omdat goede hulpverlenersvaardigheden onmisbaar zijn tijdens het wachten op medisch personeel.